Żywienie dzieci w wieku 1-3 roku życia
- W czasie od ukończenia pierwszego do trzeciego roku życia dziecko rocznie wzrasta o około 10 cm i zwiększa masę ciała o 2-3 kilogramy. Zmieniają się też potrzeby organizmu. Dziecko zaczyna chodzić, stara się obserwować i poznawać świat, nawiązywać bliski kontakt emocjonalny z rodziną, uczy się mówić. Ciekawość świata i rozwój zdolności motorycznych powodują, że apetyt dziecka, jak również zainteresowanie jedzeniem wyraźnie się zmniejsza. Zmienia się asortyment produktów, które wchodzą w skład jadłospisu malucha, stopniowo zbliżając się do spożywanych przez całą rodzinę. W pierwszym roku życia niemowlę było zależne od mleka matki, albo zastępujących je preparatów, teraz maluch zaczyna jeść samodzielnie, na początku głównie za pomocą rąk, ale już około 2 roku życia stara się używać sztućców. Mimo kłopotów z koordynacją ruchową, nie powinno się dziecka zbyt często wyręczać i karmić - nauka jedzenia jest bowiem interesująca i absorbująca i kształci zdolności psychomotoryczne.
- Spożywanie posiłków powinno być następstwem uczucia głodu.
- Dzieci spożywają 3 posiłki główne i dwa lekkie, składające się głównie z warzyw, owoców, produktów mlecznych i ewentualnie ciasta. Najbardziej wartościowy posiłek to: śniadanie i obiad, a najmniej II śniadanie i podwieczorek.
- Do przygotowania potraw dla dzieci w żłobku nie używa się koncentratów spożywczych (zupy w proszku, rosoły w kostkach, vegeta, jarzynka itp.), gdyż zawierają nadmierne ilości sztucznych dodatków, soli i konserwantów. Nie podaje się małym dzieciom napojów gazowanych, albo sztucznie barwionych.. Dzieciom do 3 roku życia podajemy soki posiadające atest lub akceptację Instytutu Matki i Dziecka. Również nie podajemy dzieciom produktów ciężko strawnych, takich jak smażone z dużą ilością tłuszczu ( frytki, kotlety w panierce itp.)
GRUPA PRODUKTÓW | Podajemy dzieciom | Nie podajemy dzieciom |
---|---|---|
Zboża | pieczywo jasne i ciemne (np. chleb pytlowy, grahamki) | pieczywo pakowane w folię |
Owoce | Owoce: jabłka, gruszki, truskawki, maliny, brzoskwinie, nektarynki, melon , arbuz, banan itp. | owoce z puszki (np. ananasy) |
Mleko | mleko modyfikowane, jogurty, kefiry , serki twarogowe, sery żółte | mleko krowie, sery topione |
Mięso | Mięso chude, drobiowe bez skóry, indyk, cielęcina, gotowane lub pieczone w placówce, wędliny wysokogatunkowe przeznaczone dla dzieci | inne wędliny i kiełbasy tłuste, wieprzowe; parówki ( każdy rodzaj), schabowy w panierce, konserwy, gotowe mięsa mielone. |
Ryby | łosoś, halibut, makrela atlantycka, dorsz, morszczuk, mintaj, sola, karp, pstrąg – gotowane lub pieczone | okoń, makrela królewska, miecznik oraz rekin (ryby te kumulują największą ilość szkodliwych substancji i metali ciężkich, takich jak rtęć i metylortęć), ryby wędzone, konserwy rybne i ryby w zalewach, ryby smażone na głębokim tłuszczu, |
Tłuszcze | oliwę z oliwek, masło, masło klarowne, oleje roślinne | margaryny, smalec, |
Słodycze | np. Chrupaczki, Miśkopty , biszkopty, wafle ryżowe i chrupki kukurydziane, mające oznaczenie "środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego" | Ciastka i czekolady produkowane na bazie margaryn, cukierki , miód sztuczny, |
Napoje | Woda niegazowana, niskomineralizowana, kompoty własne, soki owocowo-warzywne niskosłodzone z atestem | Soki wysokosłodzone , woda mineralna gazowana, coca cola i tp, wody mineralne niegazowane – smakowe dosładzane. |
Bibliografia:
- „Zalecenia żywieniowe dla dzieci 1-3 lat." P.W.Wąsikiewicz
- „Żywienie dzieci od 1 do 3 roku życia" Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
- "Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia" – Instytut Matki i Dziecka