- Piramida żywienia
 - Żywienie dzieci w Żłobku
 - Żywienie niemowląt
 - Żywienie dzieci w wieku 1-3 roku życia
 
		USTAWA z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 Dz.U. 2011 Nr 45 poz. 235 ze zmianami:
 		Dz. U. z 2021 r. poz. 75 - Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 8.12. 2020 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3
 		Art. 22 Żłobek  zapewnia przebywającym w nim dzieciom wyżywienie zgodne z wymaganiami  wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla dzieci, opracowywanych przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie.		
	
Piramida żywienia
	- Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
 - Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
 - Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty zbożowe znajdujące się w podstawie piramidy.
 - Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, sery.
 - Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.
 - Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
 - Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
 - Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
 - Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
 - Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
 
Żywienie dzieci w Żłobku
Pobierz poradnik "Żywienie dzieci w żłobkach" (PDF)
	- Żłobek prowadzi żywienie dostosowane do wieku dzieci od 20 tygodnia życia do 3-ch lat. Jadalnia żłobka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez kuchnię żłobka dla dzieci uczęszczających do placówki.
 - Posiłki w żłobku przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności zawartych w Księdze GHP/GMP i Systemie HACCP.
 - Jadłospisy konstruowane są tygodniowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoka jakość i dobór surowca, odpowiednie wielkości porcji, urozmaicenie posiłków itp.
 - Diety eliminacyjne realizowane są od daty przedłożenia w żłobku do odwołania zaświadczenia lekarskiego na podstawie zaleceń lekarza z poradni specjalistycznej (alergologa, gastrologa, endokrynologa itp.)
 - Diety eliminacyjne realizowane są przez 1 miesiąc od daty przedłożenia w żłobku zaświadczenia na podstawie zaleceń lekarza pediatry. Zalecenia lekarskie, potwierdzone zaświadczeniem lekarskim, powinny zawierać określenie jednostki chorobowej oraz wykaz produktów wskazanych i przeciwwskazanych niezbędnych do opracowania właściwej diety eliminacyjnej.
 - Korzystanie z posiłków w żłobku jest odpłatne. Posiłki wydawane są:
- dzieciom zapisanym do żłobka, których rodzice wnoszą opłaty za wyżywienie,
 - dzieciom, których dożywianie refunduje MOPR w Świnoujściu lub inni sponsorzy,
 
 - Posiłki wydawane są w jadalniach dziecięcych na poszczególnych grupach.
 - Na posiłki wydawane przez kuchnię w ramach żywienia składają się:
- śniadania, obiady i podwieczorki.
 
 - Wysokość opłat za posiłki dla dzieci określona jest przez Radę Miasta Świnoujścia– Uchwałą nr XI/82/2011 z dnia 30 czerwca 2011r.
 - Rodzice informowani są o wysokości opłat za wyżywienie na pierwszym zebraniu w nowym roku szkolnym
 - Wysokość opłat za wyżywienie ulega zmianie od dnia 1 stycznia każdego roku.
 - W przypadku nieobecności dziecka w żłobku, rodzice nie ponoszą opłaty za wyżywienie dziecka w danym dniu. Nadpłata przechodzi do odpisu na następny miesiąc.
 - Posiłki wydawane są w godzinach:
- śniadanie – 8.00 - 8.30
 - II śniadanie – 11.00 – 11.20
 - obiad - I i II danie – 13.45 – 14.00
 - podwieczorek - po 15.30
 
 - Właściwe nawyki żywieniowe realizowane są poprzez:
	
		
- Stałe pory posiłków – zgodnie z ustalonym planem dnia w każdej grupie wiekowej.
 - Urozmaicony jadłospis.
 - Brak spożywania słodyczy między posiłkami,
 - całodzienny, nieograniczony dostęp do wody mineralnej niegazowanej.
 - Umiejętne zachęcanie dzieci do konsumpcji posiłków.
 - Właściwą kulturę spożywania posiłków w towarzystwie rówieśników,
 - swoboda, przyjazna atmosfera – bez zabawy i telewizji;
 - Kształtowanie nawyku mycia rąk przed posiłkiem.
 
 
Żywienie niemowląt
W żłobku:
- używa się mieszanek z mleka modyfikowanego, których skład jest w mniejszym lub większym stopniu upodobniony do mleka kobiecego.
 - używa się mleko modyfikowane: przystosowane składem dla dzieci w pierwszych dniach i tygodniach życia niemowlęcia (mleko początkowe) oraz mleko przeznaczone dla niemowląt po 4-tym miesiącu życia (mleko następne) (Bebiko, Laktowit, Bebilon, Humana, Nan i inne), mieszanki mleczne zawierające mleko modyfikowane oraz dodatek kleiku ryżowego lub gryczanego (Bebiko 2R, Bebiko 2GR, Laktowit 2R/2GR i inne).
 - Dziecku karmionemu sztucznie mlekiem modyfikowanym podaje się w 4-tym miesiącu życia soki owocowe (z jabłek, marchwi).
 - W 5-tym miesiącu wprowadza się mieszanki mleczne z dodatkiem ryżu, kaszy gryczanej lub kukurydzy (bez glutenu) oraz zupę jarzynową.
 - W 6-tym miesiącu dodaje się do zupy przetarte mięso (indyk, kurczak).
 - Pieczywo (żytnie, pszenne) - zawierające gluten wprowadza się w 11 miesiącu.
 - Do końca 1 roku życia dziecko otrzymuje tylko mleko modyfikowane.
 - Starszym dzieciom podajemy na przemian mleko pasteryzowane w kartonie / mleko modyfikowane
 - Woda używana do uzupełnienia proszku mlecznego jest bardzo dobrej jakości, pozbawiona bakterii chorobotwórczych, szkodliwych azotów i azotynów oraz nadmiaru soli mineralnych.
 
Bibliografia:
- „Zalecenia żywieniowe dla dzieci 1-3 lat." P.W.Wąsikiewicz
 - „Żywienie dzieci od 1 do 3 roku życia" Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
 - "Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia" – Instytut Matki i Dziecka
 
Żywienie dzieci w wieku 1-3 roku życia
- W czasie od ukończenia pierwszego do trzeciego roku życia dziecko rocznie wzrasta o około 10 cm i zwiększa masę ciała o 2-3 kilogramy. Zmieniają się też potrzeby organizmu. Dziecko zaczyna chodzić, stara się obserwować i poznawać świat, nawiązywać bliski kontakt emocjonalny z rodziną, uczy się mówić. Ciekawość świata i rozwój zdolności motorycznych powodują, że apetyt dziecka, jak również zainteresowanie jedzeniem wyraźnie się zmniejsza. Zmienia się asortyment produktów, które wchodzą w skład jadłospisu malucha, stopniowo zbliżając się do spożywanych przez całą rodzinę. W pierwszym roku życia niemowlę było zależne od mleka matki, albo zastępujących je preparatów, teraz maluch zaczyna jeść samodzielnie, na początku głównie za pomocą rąk, ale już około 2 roku życia stara się używać sztućców. Mimo kłopotów z koordynacją ruchową, nie powinno się dziecka zbyt często wyręczać i karmić - nauka jedzenia jest bowiem interesująca i absorbująca i kształci zdolności psychomotoryczne.
 - Spożywanie posiłków powinno być następstwem uczucia głodu.
 - Dzieci spożywają 3 posiłki główne i dwa lekkie, składające się głównie z warzyw, owoców, produktów mlecznych i ewentualnie ciasta. Najbardziej wartościowy posiłek to: śniadanie i obiad, a najmniej II śniadanie i podwieczorek.
 - Do przygotowania potraw dla dzieci w żłobku nie używa się koncentratów spożywczych (zupy w proszku, rosoły w kostkach, vegeta, jarzynka itp.), gdyż zawierają nadmierne ilości sztucznych dodatków, soli i konserwantów. Nie podaje się małym dzieciom napojów gazowanych, albo sztucznie barwionych.. Dzieciom do 3 roku życia podajemy soki posiadające atest lub akceptację Instytutu Matki i Dziecka. Również nie podajemy dzieciom produktów ciężko strawnych, takich jak smażone z dużą ilością tłuszczu ( frytki, kotlety w panierce itp.)
 
| GRUPA PRODUKTÓW | Podajemy dzieciom | Nie podajemy dzieciom | 
|---|---|---|
| Zboża | pieczywo jasne i ciemne (np. chleb pytlowy, grahamki) płatki kukurydziane, ryżowe itp. | pieczywo pakowane w folię | 
| Owoce | owoce świeże: jabłka, gruszki, truskawki, maliny, brzoskwinie, ananasy, melon, nektarynki, arbuz, banan, kiwi, morele itp. | owoce z puszki (np. ananasy) , owoce kandyzowane | 
| Mleko | mleko modyfikowane, jogurty naturalne, kefiry , serki twarogowe, sery twarde | mleko krowie, sery topione | 
| Mięso | chude: drobiowe bez skóry, indyk, kurczak, cielęcina; gotowane lub pieczone w placówce; wędliny wysokogatunkowe przeznaczone dla dzieci;pasztety, mięsno-warzywne własnej produkcji | inne wędliny i kiełbasy tłuste, wieprzowe; parówki ( każdy rodzaj), schabowy w panierce, konserwy, gotowe mięsa mielone | 
| Ryby | łosoś, halibut, makrela atlantycka, dorsz, morszczuk, mintaj, sola, karp, pstrąg – gotowane lub pieczone | okoń, makrela królewska, miecznik oraz rekin (ryby te kumulują największą ilość szkodliwych substancji i metali ciężkich, takich jak rtęć i metylortęć); ryby wędzone, konserwy rybne i ryby w zalewach; ryby smażone na głębokim tłuszczu | 
| Tłuszcze | oliwę z oliwek, masło, masło klarowne, oleje roślinne | margaryny, smalec | 
| Słodycze | np. Chrupaczki, Miśkopty, biszkopty, wafle ryżowe i chrupki kukurydziane, mające oznaczenie "środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego" miód naturalny, dżemy niskosłodzone; nutella | ciastka i czekolady produkowane na bazie margaryn, cukierki , miód sztuczny, dżemy wysokosłodzone | 
| Napoje | woda niegazowana, niskomineralizowana,kompoty z owoców mrożonych, soki i musy ( własnej produkcji) ze świeżych owoców i warzyw | gotowe soki dla dzieci – każdy rodzaj , woda mineralna gazowana, coca cola itp, wody mineralne niegazowane – smakowe dosładzane. ( SOK KARTONIKOWY – MAŁY PODAJEMY 1X W ROKU W CZASIE ZABAWY Z OKAZJI DNIA DZIECKA)  | 
Bibliografia:
- „Zalecenia żywieniowe dla dzieci 1-3 lat." P.W.Wąsikiewicz
 - „Żywienie dzieci od 1 do 3 roku życia" Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu
 - "Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia" – Instytut Matki i Dziecka
 
	